Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van nieuwbouw?

Ik huur momenteel een woning. Waarom zou ik voor nieuwbouw kiezen?

Huren is gemakkelijk. Je betaalt maandelijks een vast bedrag en hebt niet al te veel kopzorgen. Dat klopt. Toch op korte termijn. Want de huurprijzen stijgen jaar na jaar. Bovendien heb je na tien of vijftien jaar een pak geld uitgegeven maar blijft daar niets van over. Ga je voor een nieuwbouwwoning? Dan betaal je maandelijks een vast bedrag af dat niet geïndexeerd wordt. En het allergrootste voordeel: zodra je lening afbetaald is, heb je een eigendom dat nog flink wat oplevert als je het zou verkopen.

Waarom zou ik voor een nieuwbouwwoning kiezen als ik mijn huidige woning ook kan verbouwen?

Wie renoveert heeft een groot voordeel: je kunt de kosten spreiden over meerdere jaren. Het nadeel? Al die tijd woon je op een bouwwerf. Nog een minpunt: bij een renovatie vertrek je altijd van een bestaande structuur en vorm. En – niet onbelangrijk – de renovatiekosten lopen dikwijls hoger op dan voorzien. De oplossing? Een nieuwbouwwoning. Dan weet je perfect waar je aan toe bent op het vlak van timing en budget, je E-peil zit meteen goed en je geeft onvoorziene omstandigheden geen schijn van kans.

Oké, ik ben overtuigd van een nieuwbouwwoning. Waarom kies ik voor een sleutel-op-de-deurfirma?

Zelf bouwen kan natuurlijk ook. Al is dat een werk van lange adem. Bovendien heb je flink wat knowhow en handigheid nodig. Een andere optie: zelf alles coördineren en plannen. Het nadeel daarvan is dat je de totale kostprijs en doorlooptijd niet kent. En dan hebben we het nog niet over eventuele discussies tussen twee aannemers … Wie met AVL Woningbouw in zee gaat, krijgt één aanspreekpunt, een ontwerp op maat, een prijsvaste offerte, ervaren en gedreven aannemers die goed op elkaar ingespeeld zijn én een strakke uitvoeringstermijn. Ook niet onbelangrijk: je bent beschermd door de Wet Breyne!

Wat mag ik verwachten tussen ontwerp en oplevering?

Hoe ziet zo’n bouwtraject er in grote lijnen uit?

Alles start met een vrijblijvend eerste gesprek. We luisteren naar je noden en leggen onze aanpak uit. Is er een match? Dan gaan we samen op zoek naar een gepast ontwerp. Vervolgens ontvang je een gedetailleerde offerte en een samenwerkingscontract. De volgende stap: de termijnen bespreken en de werken opstarten. Onze werfleider volgt alles vanaf dan nauwgezet op en houdt je voortdurend op de hoogte. Zodra de werken voltooid zijn, plannen we de voorlopige en definitieve oplevering in.

Een vrijblijvend eerste gesprek? Wat houdt dat precies in?

Om je noden en wensen te vertalen naar een eerste ontwerp, willen we graag van je weten hoe groot je gezin is, hoeveel slaapkamers je nodig hebt, of je ook een thuiswerkplek wenst … Kortom, we gaan samen met je na wat je vandaag in je huidige woning mist. Vervolgens gaan we dieper in op je favoriete bouwstijl, gewenste energiebesparende technieken, het budget dat je ter beschikking hebt … Met die input leggen wij de puzzel. We checken wat er mogelijk is op jouw bouwgrond en houden daarbij rekening met het vooropgestelde budget en je woonnoden. Ga je definitief met ons in zee? Dan is de bouwadviseur jouw vast aanspreekpunt. Je kunt er terecht voor al je vragen. Hij volgt alles op tot en met de oplevering.

Hebben jullie zelf een architect? Of mag ik iemand aanbevelen?

Zodra je een bouwgrond en een idee van jouw woning hebt, komt er een architect in de picture. Het team van AVL Woningbouw telt heel wat ervaren architecten, maar je kunt ook zelf een architect aanstellen. In dat laatste geval fungeren wij als planner, aannemer en ontzorger.

De werken starten. Zijn eventuele wijzigingen nu nog mogelijk?

Vlak voor de opstart van de werken organiseren we een definitieve planbespreking. Lastminutewijzigingen – bijvoorbeeld in functie van je gekozen keuken of badkamer – leggen we nu op tafel. Hierna sturen we de uitvoeringsplannen naar de aannemers. We stellen ook de werfleider aan je voor. Hij is je vast aanspreekpunt tijdens de werken. Samen met de architect volgt hij de werken nauwgezet op. Zijn taak? Jouw warm nest bouwen zoals dit in het plan en het lastenboek beschreven staat. En controleren of de aannemers alles volgens de regels van de kunst uitvoeren.

De werken zijn voltooid. Hoe wordt mijn warm nest opgeleverd?

Samen met de werfleider en architect overloop je de volledige woning. Zijn er nog opmerkingen? De werfleider noteert alles en laat eventuele opmerkingen zo snel mogelijk aanpakken. De volgende stap: verhuizen! En klinken op je gloednieuwe woning!

Wat als ik na de voorlopige oplevering toch nog opmerkingen heb?

Meteen na de werken voorzien we een voorlopige oplevering zodat je met een gerust hart kunt verhuizen. Merk je achteraf nog pijnpunten op? Geen probleem! Een jaar na de voorlopige oplevering komen we opnieuw op bezoek. Samen overlopen we eventuele gebruiksproblemen en zoeken we naar de beste oplossing. Dat noemen we naservice!

Wat betekent 'bouwen op maat'?

Wat houdt maatwerk bij AVL Woningbouw in?

AVL Woningbouw is meer dan een standaard sleutel-op-de-deurfirma. Uiteraard hebben we typeplannen waar je inspiratie uit kunt putten, maar we starten elk ontwerp met een wit blad. Eerst luisteren we naar jouw noden en wensen. Die gieten we vervolgens in een plan op maat. In samenspraak met je eigen architect of een van onze ervaren architecten werken we alles tot in het kleinste detail uit. Zo krijg je de woning die 100 % bij je past. Hoe wij dat noemen? Een warm nest. Op maat. En prijsvast!

Een woning op maat? Dat klinkt vooral duur?

‘Een woning op maat’ is al jaren ons uitgangspunt. Uiteraard hebben we een reeks typeplannen, maar we starten altijd met een wit blad. AVL Woningbouw maakt het verschil door telkens opnieuw unieke woningen te ontwerpen. Zonder dat het meer kost dan een standaard projectwoning. Jij geeft simpelweg aan wat je essentieel vindt voor jouw woning. Zo bepaal je de kostprijs zelf en is een maatwerkwoning van AVL Woningbouw niet duurder dan een typewoning bij elke andere sleutel-op-de-deurfirma.

Heb ik zelf bouwgrond nodig?

Ja. We bouwen jouw woning op maat op de plek waar jij het liefst woont. Dat is nu eenmaal het verschil met een projectwoning op een stuk bouwgrond dat de ontwikkelaar nog in portefeuille heeft.

AVL Woningbouw garandeert een zorgeloos bouwproces. Wat houdt dat in?

Met 35 jaar ervaring en meer dan 4000 gerealiseerde woningen durven we stellen dat we de kneepjes van het vak kennen. De strenge energienormen en regelgeving hebben geen geheimen meer voor ons. Het grootste voordeel: jouw woning voldoet van in het begin aan alle opgelegde eisen. Bovendien regelen we alles. En zorgen we dat jouw woning er staat binnen het afgesproken budget én de vastgelegde timing!

Energiezuinige nieuwbouwwoningen?

Hoe kiest AVL Woningbouw de technieken voor mijn nieuwbouwwoning?

Een degelijke basiskwaliteit is prioriteit nummer één. Al onze woningen zijn daarom standaard goed geïsoleerd. Daarbij houden we ons strikt aan de opgelegde energienormen. Afhankelijk van jouw budget en wensen gaan we graag nog een stapje verder. Denk maar aan een ultrazuinige cv-ketel, een duurzame warmtepomp, zonnepanelen … Samen zoeken we naar nieuwe oplossingen en technologieën om jouw wooncomfort te maximaliseren.

 

Al onze woningen zijn doorgedreven geïsoleerd, vallen binnen de energienormen en alle bouwdetails staan op punt. We werken met een detailboek zodat al onze medewerkers de

nodige informatie hebben om de hoogste kwaliteit te leveren.

Kom ik in aanmerking voor tegemoetkomingen of subsidies als ik energiezuinig bouw?

Energiezuinig bouwen zorgt voor een win-winsituatie. Je houdt je energiefacturen laag én je verhoogt de doorverkoopwaarde van je woning. Vanaf een E-peil van 10 of lager kom je in aanmerking voor een korting op je onroerende voorheffing. Onze bouwadviseurs geven je graag tekst en uitleg.

Kan ik bij AVL Woningbouw ook terecht voor alternatieve bouwmethodes?

Nee, vandaag niet. Wil je graag een houtskeletwoning of een huis uit strobalen? Er is op dit moment nog geen écht bewijs dat deze alternatieve bouwmethodes ecologischer zijn. Bij AVL Woningbouw zijn we ervan overtuigd dat je met traditionele methodes ontzettend energiezuinig kunt bouwen. Daar blijven we dan ook graag op focussen.

Traffic sign

Woningen

incl. grond