Welke verlichting kies je in de woonkamer?

We brengen heel wat tijd door in de woonkamer. Juiste verlichting is belangrijk. Tegelijkertijd is de living een van de moeilijkste ruimtes om te verlichten. Voornaam is om verschillende sferen te creëren, zodat je de verlichting kan aanpassen aan het moment.

In de woonkamer kijk je televisie, lees je een boek en ontvang je gasten. Ga verder dan enkel een lamp boven de eettafel en eentje boven het salontafeltje. Met de volgende stappen en tips geraak je al een eind.

 1. Maak een plan van de woonkamer
  Bekijk de leefruimte goed en teken er een plattegrond van. Denk na over waar je de zithoek, waar de leeshoek en de eettafel wil plaatsen. Elk van deze plekken vraagt een ander soort verlichting. Hou ook rekening met verandering. Misschien wil je op een dag de leeshoek eens verhuizen, of de bank verschuiven. Of wat denk je ervan het schilderij tegen de muren of de planten in de hoek extra te verlichten.

 2. Elke functie z’n verlichting
  Denk na over de lichtbehoefte van de verschillende hoeken en maak zo een keuze uit de verschillende soorten verlichting. De basisverlichting zet de hele kamer in het licht. Deze steek je meestal aan met het centrale verlichtingsknopje. Met taakverlichting zet je de leeshoek in het licht, breng je verlichting aan bij het bureau en zorg je dat die hoeken voldoende licht hebben. Dit kan met al dan niet dimbare spots, met bureaulampen, staanlampen of andere armaturen. Goed is om in de woonkamer ook sfeerverlichting te voorzien. Televisie kijken ’s avonds is toch veel aangenamer met sfeerverlichting dan met de grote lamp aan. Je kan gaan voor indirecte ledverlichting, aparte lichtarmaturen of dimbare accentverlichting.

 3. Giet alle ideeën in een verlichtingsplan
  Duid op een plan alle gewenste verlichtingspunten aan. Het is ook aan te raden meerdere verlichtingskringen te voorzien, zo kan je verschillende sferen oproepen. Kies voor schakelaars met een dimmer. Vraag eventueel raad aan de interieurarchitect of een lichtarchitect en stel samen met hem een plan op.

 4. Lampen kiezen
  Nu duidelijk is waar je welk soort verlichtingstype wil, kan je lampen gaan shoppen. De keuze in verlichtingsarmaturen is enorm. Die keuze is sterk afhankelijk van het budget, en de bouw- en interieurstijl. Hou het sober en ga eventueel voor één armatuur dat in het oog springt als blikvanger van de ruimte. Zo hou je de inrichting van de woonkamer rustig.

ontvang je graag meer info?