Verplichte verzekering voor aannemers: een goede zaak?

Bouwen wordt duurder: maak snel je plannen concreet!

Voor bouwvergunning, afgeleverd vanaf 1 januari 2018 zijn, na architecten en stabiliteitsingenieurs, nu ook aannemers verplicht tot een verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid. Deze wet moet de bouwheer beter indekken tegen schade, maar doe je er ook effectief voordeel mee? AVL Woningbouw zoekt het uit!

Meer betalen

Indien je met een schadegeval zit waarbij de stabiliteit van je woning in het gedrang komt, kan je als bouwer beroep doen op deze verzekering. Handig voor jou, maar die verplichte verzekering betekent een serieuze extra kost voor de sleutel-op-de-deurfirma’s. Aangezien dit type van schadegevallen zelden voorkomt, lijkt het nut ervan overbodig voor de aannemers en rekenen ze de verzekering integraal door aan de bouwheer. Met andere woorden: jouw woning wordt duurder…

Meer onzekerheid…

De tienjarige aansprakelijkheid van de aannemers geldt voor gebreken waarbij de aannemer een fout maakte waardoor de bruikbaarheid van de woning – of een gedeelte ervan – wordt aangetast. Dit kan breed geïnterpreteerd worden. Heb je maar één toilet en is dat defect, dan is je woning in principe onleefbaar. De verzekering hiervoor spreekt dan weer niet over de bruikbaarheid van de woning, maar over problemen, (zoals vocht) die de stabiliteit aantasten. Hierdoor bestaat er een grote leemte tussen waarvoor de aannemer aansprakelijk is en waarvoor hij verzekerd is.

… en zelfs meer schade

Het gevolg hiervan is dat bij de minste twijfel over een schadegeval de aannemer dit zal aangeven. De bouwheer kan zich dus opmaken voor een lange wachtperiode waarin de verzekeringsmaatschappij standpunt inneemt. Intussen loopt de gevolgschade alleen maar op.

Snel zijn is de boodschap

Is de verplichte verzekering een goede zaak? Wij twijfelen nog steeds. Bij AVL Woningbouw adviseren we je dan ook om je bouwplannen vandaag nog te starten. Begin je pas na februari 2017 aan het ontwerp van jouw toekomstige huis? Dan is de kans groot dat je extra moet sparen voor de verplichte verzekering.

Wil je niet meer wachten met het bouwen van je woning? Maak dan nu je afspraak met één van onze bouwadviseurs via het contactformulier of 011 450 280. Met een snelle actie kan je extra kosten vermijden!