Van metser tot werfleider

Carrière maken in de bouw? De wereld ligt aan je voeten!

Voor duizenden klanten hebben we al een warm nest gecreëerd. En dat is ook wat we ons personeel willen aanbieden: een fijne werkplek waar ze graag naartoe komen. Waar ze hun job op een goede en veilige manier kunnen uitvoeren. Een van hen is Tim Verslegers (31). Hij sloot zich dertien jaar geleden aan bij de AVL-familie. Toen startte hij als metselaar, vandaag is hij werfleider. Maak kennis met deze gepassioneerde bouwvakker.

De passie voor het vak van metselaar kreeg Tim mee van zijn broer. Ook Tim besloot de richting ‘bouw’ aan het Spectrumcollege in Beringen te volgen. Daar kwam hij voor het eerst in contact met AVL. 

“Toen ik in de derde graad zat, startte de school met een unieke samenwerking met AVL. Zo kregen we als leerlingen de kans om ons vak in de praktijk te leren, het werkplekleren. We bouwden als vijfde- en zesdejaars drie gezinswoningen. Ervaren mensen zoals onze leerkracht en een ploegbaas van AVL begeleidden ons daarbij. Het is een fantastische manier om zo de stiel te leren. En het geeft je veel voldoening als je weet dat die woningen ook echt bewoond zullen worden.”  

De mooiste woning  

“In de zomer van 2007 studeerde ik af. Niet veel later belde AVL. Ze boden mij en enkelen van mijn klasgenoten een job aan als metselaar. Daar ging ik maar al te graag op in. Mijn broer werkte al bij AVL en nu kon ik daar ook beginnen! We werden het eerste jaar begeleid door een zeer ervaren ploegbaas. Van hem hebben we ontzettend veel geleerd.” 

“Ik ging altijd met veel plezier naar m’n werk. ’s Morgens vroeg met de camionette naar de werf. Muziek, sfeer, lachen en een koffieke drinken. De werkdag vloog altijd om. En al lachend reden we terug naar huis. Een goede verstandhouding onder elkaar is belangrijk, want je ziet je collega’s meer dan je vrouw! Daarnaast is het natuurlijk ook mooi en eervol werk. We gingen er echt voor. Elke woning die we bouwden moest de mooiste woning worden die we ooit gemaakt hadden. Dat was onze mentaliteit. We hadden beroepsfierheid en werkten alsof het voor onszelf was.”

Carrière maken 

“Na een paar jaar werkervaring vroeg AVL me of ik wilde leidinggeven aan een ploeg. Daar zei ik maar al te graag ja op. Mijn droom kwam uit! En twee jaar geleden mocht ik weer een stap in mijn carrière zetten: ik werd werfleider. Een job met een heel andere inhoud, want je gaat dan van ‘buiten’ naar ‘binnen’. Maar het paste bij mijn persoonlijke ambities, dus ik nam die baan graag aan. Het is heel gevarieerd werk. Je hebt veel contact met klanten en ik kan mijn eigen werkervaring heel goed gebruiken om onze ploegen op de werf te begeleiden.” 

“Ik werk nu dertien jaar voor AVL en ben hier graag omwille van het bedrijf en de collega’s. We gaan af en toe eens een pint drinken. Heel wat werfleiders zijn van dezelfde leeftijd. Er heerst een goede verstandhouding onder elkaar. Voor een goede werksfeer zorg je ook zélf. Je moet samenwerken! Iedereen is anders, en daarmee moet je kunnen omgaan.”

“Ik ben erg AVL-minded. Ze kunnen me hier echt niet zomaar weghalen. Ook niet voor 1000 euro extra. Zelfs in het weekend heb ik het met mijn broer altijd over AVL. Het is AVL voor en AVL na. Onze vrouwen zeggen soms: ‘Kunnen jullie het niet eens over wat anders hebben?’ Maar ja, het is dan ook een geweldig bedrijf, hè!”, lacht Tim.  

Werkzekerheid 

“Werken in de bouw is nog steeds een fantastische job en je kunt er echt carrière maken, kijk maar naar de weg die ik mocht gaan. Oké, je klopt best wat uren. Soms moet je vroeg op en ben je laat thuis, maar je verdient er je boterham goed mee. Je krijgt een mooi loon en geniet aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Alles is tegenwoordig officieel geregeld en dat is ook beter voor je sociale rechten zoals je pensioen. Je geniet van een stukje vrijheid omdat je veel buiten werkt. En vooral de werksfeer en collega’s, die maken het verschil.” 

“Als je gaat werken in de bouw, dan kies je voor werkzekerheid. De sector zoekt voortdurend naar nieuw personeel. Zelfs nu in deze coronatijden konden we altijd blijven werken. Daar heeft AVL ook alles voor gedaan. Ze huurden onmiddellijk een aantal bestelwagens zodat iedereen apart veilig naar zijn werf kon rijden. Ze voorzagen elke ploeg van alle nodige materialen zoals handwassers, maskers en handgel.”

Werkplekleren als opstap

“AVL is een fijne werkgever die zorg draagt voor zijn personeel. Ze voorzien het nodige om je werk goed te kunnen doen en vervangen het werkmateriaal op tijd. Zit je met een persoonlijk probleem? Zelfs dan proberen ze je zo goed mogelijk te helpen. Het managementteam stuurt AVL op een heel efficiënte manier aan, maar heeft daarbij ook oog voor het welzijn van het personeel.” 

“Jongeren zijn tegenwoordig minder enthousiast om in de bouw te werken. Dat is jammer, want het is mooi werk en het geeft je veel voldoening. AVL is voor bouwvakkers in de dop een prachtige plek om het vak te leren. Het bedrijf zorgt goed voor de leerlingen die bij hen in opleiding zijn. Ze krijgen bedrijfskleding en een mooi cadeau op het einde van hun traject. Ik hoop dan ook van harte dat er nog veel jongeren voor dit mooie vak mogen kiezen!”, sluit Tim af.

Nabeschouwing

Nog steeds volgen er elk schooljaar een aantal leerlingen van het Spectrumcollege opleiding bij AVL. Het schoolgebouw waar Tim ooit zijn opleiding kreeg, staat er niet meer. Op die lege vlakte worden vandaag nieuwe woningen gebouwd door jonge mensen die in de voetsporen van Tim stapten. En daarmee is de cirkel rond. Een nieuwe generatie bouwvakkers leert er nu het vak aan. Ze maken zich klaar om straks vol gedrevenheid de arbeidsmarkt te bestormen.  

Heb jij passie voor de bouw? Wil jij ook deel uitmaken van de AVL-familie en je carrière lanceren? Neem vandaag nog contact met ons op. Wij zoeken metselaars die onmiddellijk bij ons aan de slag kunnen!

Ontdek onze vacatures

Deel dit artikel

Traffic sign

Woningen

incl. grond