Kies de juiste vloer

Welke vloer kies je voor je woning? Geen gemakkelijke keuze, wel belangrijk. De vloer bepaalt immers de look en feel van je huis. Bij de keuze van een vloer hou je niet enkel rekening met de architectuur van de woning, maar ook je levensstijl alsook de functie van de ruimte. Denk eraan dat wat nu hip is, over enkele jaren alweer passé kan zijn. Kies daarom een tijdloze vloer binnen uw budget. Denk bovendien na over de duurzaamheid van de vloer. Wat als er straks kinderen of huisdieren komen, dan wil je een kwaliteitsvolle vloer die gemakkelijk is in onderhoud.

Soorten vloeren

  • Tegels: De klassieke tegel is gemakkelijk in onderhoud en slijtvast. Het is een ideale keuze wanneer je huisdieren hebt. Tegenwoordig zijn er zelfs tegels die eruit zien als parket.
  • Vinyl: Vinyl wint de laatste jaren opnieuw aan populariteit. Het is verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren en motieven, eenvoudig in onderhoud, bestand tegen water en geluiddempend. Ideaal voor spelende kinderen.
  • Linoleum: Linoleum is op esthetisch vlak enorm geëvolueerd en verkrijgbaar in tal van kleuren en motieven. De kleur verbleek weinig tot niet in de loop van de jaren. Linoleum is verkrijgbaar in tegels, stroken of banen.
  • Kurk: Kurk is hygiënisch, antislip, geluiddempend, warm en bijna zo slijtvast en waterbestendig als tegels. Het wordt steeds populairder en wordt vandaag zelfs vaak gebruikt in de badkamer.
  • Gietvloer: In een strakke moderne woning biedt de gietvloer een prachtige uitkomst. Epoxy kan net als beton naadloos gegoten worden en beide hebben ze een industriële uitstraling. Het voordeel van Epoxy is dat het niet koud aanvoelt en dat je je uitzettingsvoegen moet voorzien.
  • Vast tapijt: Er bestaan verschillende gebruiksklassen, van intensief gebruik bijvoorbeeld in de woonkamer tot licht gebruik in de slaapkamer. Ga ook na of het vlekbestendig is. Het is zacht en lekker warm om over te lopen, maar houdt stof vast en is niet geschikt voor mensen met een allergie.
  • Parket: Voordeel van parket is dat het een ideale isolatie voor de vloer is. Het ziet er warm uit, en voelt ook warm aan. Let er wel op dat een houten vloer leeft, en werkt. Je moet bovendien regelmatig de bovenste afwerkingslaag vernieuwen.
  • Laminaat: Laminaat is een prima alternatief voor parket. Met de nieuwste technieken is het bijna niet meer te onderscheiden van een echte parketvloer. Bij laminaat moet je wel altijd een ondervloer en eventueel een vochtscherm leggen. Waar hou je nog rekening mee bij de keuze van een vloer?

Vloerverwarming

Heb je besloten om vloerverwarming te leggen, dan moet je met enkele zaken rekening houden. Tegels, betonnen en stenen vloeren gaan perfect in combinatie met vloerverwarming. Parket kan ook, maar er zijn parketsoorten die sterker reageren op natuurschommelingen. Bij de keuze voor tapijt, linoleum en kurk check je best eerst of ze compatibel zijn met vloerverwarming.

Bouwvocht

Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd waardoor muren tijdens de bouw in aanraking komen met vocht en regen. Ook in bouwmaterialen zit vocht. Als het huis af is, zit er nog veel vocht in wanden, plafonds en vloeren. Sommige types vloerbekleding, zoals parket en laminaat kunnen niet tegen vocht. Hou rekening met een bepaalde droogperiode alvorens je deze vloeren legt.

Creëer ruimte en rust
In kleinere ruimtes kies je ook voor een kleinere tegel om de ruimte groter te laten lijken. Vloeren leg je bovendien altijd in de lengterichting mee om de ruimte optisch te vergroten. Ga voor een totaalconcept. Wil je in open ruimte living en eetruimte toch van elkaar onderscheiden met verschillende vloeren, kies dan voor een naadloze overgang. Kies voor een vloer met een klein beetje textuur, zodat vuil minder opvalt.

ontvang je graag meer infO?