Interestvoet op zijn laagste punt?

Zeggen dat de vaste interestvoeten historisch laag staan is een open deur intrappen. Dankzij de opeenvolgende renteverlagingen is lenen voor het bouwen van jouw warm nest daarom interessanter dan ooit. Maar hoe lang kan je nog wachten?

Vaste of variabele rentevoet?

In tegenstelling tot zijn variabele broertje is de vaste rentevoet niet gevoelig aan wijzigingen op de financiële markten. Met andere woorden; de rentevoet waartegen je leent blijft gedurende de hele looptijd van je lening onveranderd. Hoeveel interest je op het geleende geld betaalt, kom je overeen met je bank. Die biedt je een tarief aan op basis van je inkomen, je persoonlijke situatie en het niveau van zekerheid dat je kiest. Wie houdt van zekerheid, kiest voor een vaste rentevoet.

Waarom staat de rente zo laag?

Het feit dat de tarieven voor woonkredieten zo laag staan is onder andere te wijten aan het Europees beleid, maar ook aan bijvoorbeeld de economische spanningen tussen de VS en China, de corona-pandemie en tal van andere factoren waar we als individu geen invloed op hebben. Grote investeerders hebben dat wel. Wanneer die in de VS massaal op zoek gaan naar vaste waarden, zoals ze dat in deze onzekere tijden doen, zorgt dat voor een daling van de rentevoeten op lange termijn. Ook in Europa.

Wat zijn de vooruitzichten?

De algemene verwachting is dat we nog een hele poos van goedkoop geld kunnen genieten. Maar verwachtingen zijn geen zekerheden, dus laat dat geen reden zijn om de aankoop van jouw droomwoning uit te stellen. Zodra het tij keert, en op een dag zal dat gebeuren, kan het immers snel gaan. Dat bewijst iedere financiële crisis, maar bijvoorbeeld ook de bijzonder snelle heropleving van de beurzen na hun sterke duik in maart. Geen van beide werd ooit accuraat door iemand voorspeld.

Wat moet ik doen?

Genieten van deze historisch lage rentevoeten is dan ook de boodschap. Als je 10% van de aankoopsom van je nieuwe woning zelf inbrengt, beloont je bank je daar vandaag misschien wel voor met een tarief van minder dan 1%. Dat is echt ongezien. Maar zelfs de gemiddelde tarieven van 1,25 à 1,30% zijn nog altijd ongezien laag. Zeker in vergelijking met de interestvoeten waartegen je ouders leenden, om van je grootouders maar helemaal te zwijgen.

Neem daar bovenop de verstrenging van het E-peil vanaf 2021 en je weet dat het nu het moment bij uitstek is om te investeren in een warm nest voor jezelf en je (toekomstig) gezin. Lenen voor een comfortabele, kant-en-klare woning op maat mét prijsgarantie, is ongetwijfeld een van de meest rendabele en veilige beleggingen die je momenteel kan vinden.

Meer weten? Maak dan nu een afspraak met een van onze bouwadviseurs op het nummer 011 450 280 of via info@avlwoningbouw.be. Zij informeren je met veel plezier en geheel vrijblijvend.