De juiste raamdecoratie bepaalt de sfeer in huis

De bouw van je droomhuis is klaar, nu kan het inrichten beginnen. Niet enkel de keuze van meubels bepaalt de uitstraling van je interieur. Raamdecoratie brengt sfeer en warmte. Hou je van landelijk, strak of eerder een industriële look, moeten gordijnen verduisteren of de koude buiten houden, het aanbod is enorm. Wij zetten enkele tips op een rijtje die kunnen helpen bij je keuze.

 1. Persoonlijke voorkeur
  Bekijk je interieur eens goed. Welke woonstijl past bij je? En welke uitstraling wil je de kamer geven? Heb je een strak, industrieel of modern interieur dan zijn aluminium jaloezieën, duo rolgordijnen of lamellen een goede keuze. Bij een landelijk interieur staan vouwgordijnen of houten jaloezieën erg mooi. In een klassiek interieur kies je eerder voor plissé- en vouwgordijnen. Rolgordijnen staan dan weer mooi in een trendy interieur.
 2. Spelen met kleur
  Kleur is een van de belangrijkste onderdelen die de look van de raamdecoratie bepalen. Om eenheid te creëren in een ruimte kies je voor raamdecoratie in een kleur die terugkomt in de rest van de ruimte. Ga niet voor meer dan drie verschillende kleuren in een ruimte, anders creëer je chaos.

 3. Optisch effect
  Met raamdecoratie in lichte kleuren, vergroot je de ruimte visueel. Donkere gordijnen doen het omgekeerde, ook drukke dessins verkleinen de ruimte. Verticale strepen benadrukken de hoogte van de kamer, horizontale strepen de breedte van de kamer. Voor het beste effect laat je de gordijnen best op maat maken. Of voor de handige Harry’s of Henrietta’s onder ons: doe het zelf.”

 4. Lichtinval controleren
  Met de juiste raamdecoratie controleer je de lichtinval in huis. Dit lukt het best met jaloezieën of houten lamellen. Door met de openingen te spelen, kies je hoeveel zonlicht of daglicht er binnen mag komen. Zo behoud je ook je privacy. Hout brengt daarnaast ook warmte in een interieur en biedt een duurzame look.

 5. Technische aspecten
  Bij de keuze van een gordijn, bedenk je ook best hoe je ze wil en kan bevestigen. Bij draaikiepramen, zoals dakramen, moet je er rekening mee houden dat de raam nog open kan. Je kan ook niet zomaar in pvc- of aluminium raamprofielen boren.

 6. Verduisterend effect
  Wil je de kamer volledig kunnen verduisteren, dan kies je best voor een rolgordijn, duorolgordijn of plissé gordijn in een verduisterende stof. Je kan deze gordijnen ook in een zonwerende stof kopen of laten maken.

 7. Budget
  De keuze van raamdecoratie is uiteraard ook afhankelijk van uw budget. Het spreekt voor zich dat een dikke op maat gemaakte gordijn niet enkel voor een luxe-uitstraling zorgt, maar ook duurder is dan een simpel rolgordijntje uit de zelfbouwmarkt.

ontvang je graag meer info?