Besparen met nieuwbouw?

Extra investering door dure energie dubbel zo snel terugverdiend. 

Twijfel je tussen verbouwen of nieuwbouw? Hou dan zeker ook rekening met de maandelijkse energiekost voor je nieuwe warme nest. Want met de gas- en elektriciteitsfacturen van vandaag heb je de extra investering voor een nieuwbouwwoning vermoedelijk sneller terugverdiend dan je zou denken. 

Hoeveel energiezuiniger is een nieuwe woning?

Om het antwoord op die vraag te kennen vergeleken we de gasrekening van twee vrijstaande huizen met dezelfde bewoonbare oppervlakte (200 m2), een vergelijkbare gezinssamenstelling (2 volwassenen) en verwarming op gas. Het ene bouwden we in 1991, het tweede in 2017, telkens volgens de op dat moment gangbare isolatie- en ventilatienormen. 

Het verschil in energieverbruik tussen beide is enorm. Waar het pand uit 1991 meer dan 2.200 m3 gas verbruikte in 2021, komt de nieuwbouwwoning toe met 1.076 m3. Dat is minder dan de helft, hoofdzakelijk dankzij technieken als betere isolatie, efficiënte (vloer)verwarming en een ventilatiesysteem D+. Bovendien, omdat die technieken sindsdien alleen maar beter geworden zijn, scoren de woningen die we vandaag bouwen energetisch nóg beter. Tel uit je winst, zeker aan de tarieven van vandaag. 

AVL Woningbouw energie besparen met nieuwbouw simulatie

AVL Woningbouw energie besparen met nieuwbouw simulatie

Appelen en citroenen?

We maakten deze oefening op basis van twee nieuwbouwwoningen, zal je wellicht opmerken. Dat klopt, maar toch vergelijken we geen appelen met citroenen. Met een nieuwbouwwoning hebben we immers het hele bouwproces perfect onder controle en kennen we alle kosten op voorhand (op basis daarvan krijg je van ons trouwens je vaste prijsgarantie). Bij een renovatie of verbouwing kan je onmogelijk alle bouwkosten op voorhand correct inschatten, en komt de rekening bijgevolg altijd hoger uit dan initieel voorzien. Dat is een eerste belangrijke, vaak onderschatte meerkost. 

Daarenboven zal je bij renovatie nooit hetzelfde energetisch resultaat verkrijgen als bij nieuwbouw, tenzij je misschien investeringen gaat doen die je verbouwing uiteindelijk duurder maken dan het bouwen van een nieuwe woonst. Maar behalve voor een architecturaal bijzonder waardevolle woning lijkt ons dat geen zinvolle, laat staan economisch verantwoorde optie. Dus ook het ‘verbruik’ van je woning kost je de rest van je leven meer dan nodig. 

Prijsvast én energiezuinig

Met een prijsvast nieuwbouwproject met de verwarmings-, isolatie- en verluchtingstechnieken van vandaag bouwt AVL Woningbouw je met andere woorden een energiezuinig warm nest dat je maandelijks een aanzienlijke som helpt besparen. En waarmee je het budgetverschil met een verbouwing of renovatieproject al snel hebt terugverdiend. 

GELD AAN (OUDE) RAMEN, DEUREN EN GEVELS NAAR BUITEN GOOIEN?

Energie 

GELD AAN (OUDE) RAMEN,
DEUREN EN GEVELS NAAR BUITEN GOOIEN?

Nieuwbouw vandaag is het hetzelfde als een belegging zonder risico.

HOE LANGER JE WACHT. HOE MINDER HUIS JE KRIJGT VOOR HETZELFDE GELD.

INFLATIE

HOE LANGER JE WACHT.
HOE MINDER HUIS JE KRIJGT VOOR HETZELFDE GELD.

Hogere rentes en stijgende materiaalprijzen doen de totaalprijs van je woning toenemen.

Heb je een vraag of wens je een afspraak?

Contacteer ons dan gerust, we staan je graag te woord.
Heb je bouwplannen in de regio Antwerpen, Limburg of Vlaams-Brabant? Dan bekijken we graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Ter bescherming van uw persoonsgegevens maakt Browsbox gebruik van de reCAPTCHA-technologie van Google. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn daarop van toepassing.

Deel dit artikel

Traffic sign

Woningen

incl. grond