Vijf handige tips voor je begint te bouwen

Een woning bouwen is een intens proces dat je meestal maar één keer in je leven onderneemt. Om goed voorbereid aan de bouwplannen van jouw woning te beginnen, verzamelden we bij AVL Woningbouw 5 nuttige tips. Hiermee voorkom je onaangename verrassingen onderweg nog voor het bouwavontuur begonnen is.

  1. Onderhandel over de reserveringsprovisie
    Ga je een woonlening aan? De kans is klein dat je het volledige bedrag in één keer moet betalen. Voor het geld dat je niet onmiddellijk opneemt moet je een reserveringsprovisie betalen. De bank houdt het geld namelijk voor jou aan de kant. Wat je misschien niet weet, is dat deze provisie onderhandelbaar is. Zo kan je aan de bank vragen om pas te betalen vanaf de zesde maand, maar ook over de rentevoet valt te onderhandelen!

  2. Let op de kwaliteit van je bouwgrond
    De bouwgrond is een doorslaggevende factor voor de prijs van je woning. Op het eerste zicht kan je echter niet weten of er water in de grond zit en of die wel draagkrachtig genoeg is. Daarom is het verstandig om een grondsondering te laten uitvoeren alvorens je de grond koopt, of een opschortende voorwaarde te bedingen. Na een grondsondering weet je de exacte draagkracht van de grond. Dit kost je 300 euro, maar kan je tot 25.000 euro besparen omdat je niet onverwacht geconfronteerd wordt met duurdere funderingen! Verwar een grondsondering niet met het OVAM-attest. Dat zegt enkel iets over de bodemvervuiling en niet over de stabiliteit!

  3. Bezint eer ge begint
    Om een correcte prijsinschatting van je woning te maken, doe je best op voorhand enkele essentiële studies zoals EPB- of stabiliteitsstudie. Op basis van deze resultaten kan je een duidelijk woningontwerp maken, een correcte bouwaanvraag indienen en onverwachte kosten tijdens je bouwproces vermijden. Vraag ook steeds op voorhand offertes aan voor de volledige woning inclusief de afwerking en ga niet enkel op budgetinschatting van de architect af.

  4. Denk aan extra ruimte
    Een dak geeft je een relatief goedkope zolderruimte. Voorzie je een vaste trap in plaats van een zolderluik, dan kan je nadien deze ruimte nog altijd ombouwen tot extra leefruimtes zoals een slaapkamer of een bureau. Maak zeker ook je berging groot genoeg. Veel mensen vergeten dat de ventilatie-unit, de ketel en andere technische apparatuur hier geplaatst wordt, waardoor er geen ruimte meer over is voor bijvoorbeeld de wasmachine. Ook onderkelderen is een optie.

  5. Meten is weten
    Denk actief mee met je architect. Voor je de woning laat ontwerpen, doe je er goed aan je huidige woning op te meten. Is de woonkamer groot genoeg? Heb je te weinig plaats in de keuken? Heeft de slaapkamer de ideale afmetingen? Dit is cruciale informatie voor je architect. Zorg ervoor dat je niet dezelfde gebreken creëert in je toekomstige woning, en neem positieve dingen mee.

Bij AVL Woningbouw denken we met je mee. Wij zorgen ervoor dat je binnen de kortste tijd woont in een droomwoning volledig op maat van jouw wensen en behoeften. Benieuwd naar onze werkwijze? Spring eens binnen in onze inspirerende toonzaal of neem contact met ons op.

Deel dit artikel

Traffic sign

Woningen

incl. grond