Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Door het huidige debat over de slimme meters krijgen we deze vraag als woningbouwer vaak te horen. Ons antwoord is ja, maar… Waar hou je best rekening mee zodat je zonnepanelen voldoende opbrengen? 

Verander je verbruiksgedrag

Zonnepanelen zijn ook vandaag nog een slimme investering. Op één voorwaarde: hou er rekening mee dat de zon je energie opwekt, en die schijnt niet altijd. Je moet dus energie verbruiken wanneer de zonnepanelen het produceren. Laat je wasmachine bijvoorbeeld ’s middags draaien.

Produceer wat je verbruikt

Het heeft geen zin om meer energie op te wekken dan je kan benutten. Batterijen om energie op te slaan, zijn voorlopig een veel te dure investering. Bovendien betaal je een netvergoeding om het teveel aan energie naar het distributienet te sturen.

Produceer je toch meer groene energie dan nodig? Ga dan niet verwarmen op elektriciteit zodat je alle energie kan opgebruiken. Want dan vergroot je opnieuw je ecologische voetafdruk. 

Slimme meters in aantocht

De nieuwe slimme meters zullen je energieverbruik op de voet volgen. De netvergoeding valt weg, maar je betaalt de volle pot voor elektriciteit wanneer de zon niet schijnt. Daarom is het zo belangrijk om je aan te passen aan de manier waarop je energie opwekt. 

En net daarom geeft AVL bijvoorbeeld niet de voorkeur aan een warmtepomp. In de zomer produceer je extra energie met je zonnepanelen om je warmtepomp draaiende te houden. Maar ’s avonds en in de winter, wanneer je de verwarming het hardst nodig hebt, vallen je zonnepanelen stil. Dan ben je verplicht om over te schakelen naar duurbetaalde elektriciteit van het net. 

Bespaar met gas

De visie van AVL is eenvoudig: verbruik overdag energie wanneer je zonnepanelen die opwekken, zo heb je geen last van een energieoverschot. En je verwarming? Die draait bij AVL op gas. Met een gasketel verbrand je enkel energie wanneer dat nodig is, zonder dat je moet overschakelen naar dure netprijzen. Want gas brandt altijd, de zon niet. 

Meer informatie over hoe je het beste energie bespaart in jouw nieuwbouwoning?

Contacteer ons