Laat je bouwplannen niet dwarsbomen door 'beschermd groen'

Hoorde je ook al over het openbaar onderzoek dat het Agentschap Natuur en Bos organiseert om bossen die op bouwgronden staan te beschermen? Heb je de kaart ‘Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen (MKWB)’ al bekeken. Nee? Toch best even doen, want de gevolgen van de nieuwe regels zijn drastisch. 

Wat is er aan de hand? 

Het doel is om bossen die buiten groene bestemmingen liggen (bijvoorbeeld: woon-, industrie-, landbouw- en recreatiegebieden) beter te beschermen. Daarom ontwikkelde de Vlaamse Regering een MKWB-kaart die nu door het Agentschap Natuur en Bos openbaar onderzocht wordt. Alle rode percelen op deze kaart zouden extra bescherming moeten krijgen waardoor (potentiële) bouwgronden in aantal en waarde dalen. Maar wat als de dennenhaag tussen jou en je buur als ‘waardevol bos’ op de kaart staat? 

Wat moet jij doen?

1. Je bezit bouwgrond of een woning

Kijk zeker jouw perceel na op de kaart, of je nu bos rondom je ziet of niet! Want de kaart bevat veel fouten, zoals hagen die aangeduid zijn als historisch bos. Of er is inderdaad een bos gekapt, mèt vergunning die ze vergeten in rekening te brengen.  In dat geval moet je vóór 14 juli 2017 een advocaat onder de arm nemen en reageren met een bezwaarschrift. 

Doe je dit niet, dan wordt je eigendom in juli definitief als beschermd ingekleurd en zal een vergunning voor een gebouw erop moeilijk tot onmogelijk worden. Kijk het snel na op de site van natuur en bos

2. Je wilt bouwen

Binnenkort op zoek naar een stuk grond voor je eigen woning? Hou er dan rekening mee dat het aantal bouwgronden geleidelijk aan afneemt en de keuze verkleint. Want ook deze ‘bosmaatregel’ is een onderdeel van de bouwstop waarmee de overheid tegen 2040 heel wat bouwgronden wil schrappen. Koop je een stuk grond waarvan het vakje op de kaart mooi wit gekleurd is? Dan kan nog altijd een of andere gekke nieuwe regel van volgend jaar je plannen dwarsbomen. 

3. Je hebt bouwgrond op het oog

Na lang zoeken, vond je een mooi stuk grond waar je woning in gedachten al een plek kreeg. Ga er niet van uit dat de notaris voor jou het perceel nakijkt op de kaart van ‘meest kwetsbare waardevolle bossen’. Doe zelf je huiswerk, want voorkomen is gemakkelijker dan genezen.  

Nieuwbouwwoningen worden duurder

Vraag vóór 1 januari 2018 je bouwvergunning aan! Waarom? Vanaf die datum zal je meer betalen voor een nieuwe woning omdat de regels nog verstrengen. Met een nieuw E-peil van E40 (inclusief hernieuwbare energie) en het S-peil dat het K-peil en de netto-energiebehoefte vervangt, zal het prijskaartje alleen maar stijgen. Stel je bouwplannen dus niet uit en bouw vandaag al aan je toekomst! 

Meer weten? Contacteer ons via het contactformulier of op 011 450 280.

Deel dit artikel

Traffic sign

Woningen

incl. grond